Tänu IRLi ettepanekule riigikogus

Tänu IRLi ettepanekule riigikogus, kehtib käesolevast aastast vanemapension, millega väärtustatakse laste kasvatamise tööd meie ühiskonnas. Meie pensionisüsteemi valukoht oli selles, et tööelust kõrvale jäämine ja lapse kasvatamine vähendas lapsevanema tulevase pensioni suurust. Vanema-pensioniga oleme sellise ebaõigluse kaotanud ja tööturult eemal oldud aeg kompenseeritakse.

Kui pensionäri laps on sündinud aastail 1991–2013, siis saab ta käes-olevast aastast iga lapse pealt kahe aastahinde vääringus lisapensioni, mis teeb ühe lapse pealt aastas umbes 120 eurot.2015. aastal lisandub üks aastahinne ehk pensionär hakkab saama ühe lapse eest aastas kokku ligemale 185 eurot lisaraha.

Kui pensionäri lapsed on sündinud enne 1991. aastat, saab ta juba praegu iga lapse pealt kahe aastahinde vääringus lisapensioni. 2015. aastal hakkab saama ühe aastahinde vääringus lisa ehk umbes 62 eurot aastas ühe lapse eest.

Neile, kes sünnitavad alates 2013. aastast, lisandub kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni teise pensionisambasse neli protsenti riigi keskmiselt maksustatavalt töötasult.

Hea uudis on see, et 2014. aasta 1. aprillist tõusevad pensionid 5,8protsenti ehk 336 eurolt 354 euroni. Esialgsete arvutuste põhjal tõuseb pensionäride maksuvaba tulu määr 18 euro võrra, mis tõstab tulumaksu-vabastuse määra 354 euroni. Seega jääb tuleval aastal keskmine pension maksuvabaks.